Portfolio & Referenties

Freelance journalist voor Straatnieuws (2018-heden)

logo-straatnieuws
Voor het Straatnieuws, beter bekend als de daklozenkrant, schrijf ik diverse artikelen en reportages. Ik schrijf voornamelijk over zinvolle initiatieven die de mens raakt. De krant is in heel Nederland te verkrijgen.


Editor voor auteurs (2018-heden)
Auteurs die een boek willen (laten) uitgeven, begeleid ik in dit proces. Ik lees en corrigeer het manuscript en/of doe de gehele redactie van de publicatie. Ook help ik auteurs met de promotie van het boek, de boekpresentatie  en zorg desgewenst voor media-aandacht. Meer informatie hierover is hier te vinden.

Floor Tuinstra, auteur ‘Reflexologie voor baby’s, masseer de kwaaltjes van je kindje in 1 minuut weg’

‘Heb je hier al aan gedacht?’. ‘Zal ik alle technieken met je doornemen om te kijken of ik ze goed doe als leek?’. ‘Voor de boekpresentatie kun je hier nog aan denken…’.
Het zijn maar een paar voorbeelden waar Celine aan denkt, waarmee ze jou op weg helpt en tot goede resultaten begeleidt. Als auteur is het ontzettend fijn als er iemand met je mee denkt, iemand met wie je kan sparren, die meedenkt en schrijft aan een persbericht, die je kan tippen bij de media en nog even de puntjes op de i zet waar je allemaal rekening mee mag houden. Dat is Celine. Ze is helder, concreet, betaalbaar (ook niet geheel onbelangrijk) en kan met veel praktische dingen helpen om je als self publishing auteur een stukje te begeleiden. Kortom: een journalistieke en organisatorische duizendpoot.


Trainer en adviseur voor De Zalige Zalm (2016-heden)

Voor de bladenmakers van De Zalige Zalm geef ik door het hele land presentaties, workshops en cursussen hoe redacties van kerkbladen en goede doelen het best een uitnodigend magazine kunnen maken. Hierbij geef ik uitleg over het redactiesysteem, geef ik redacteuren een kijkje in de keuken van (geloofs)communicatie en geef ik tips hoe je mensen het best kunt ‘verleiden’ een blad te lezen. In 2018 schreef ik een aantal artikelen voor het jubileummagazine TIEN n.a.v. het 10-jarige bestaan van De Zalige Zalm.

Marcel Holl, directeur De Zalige Zalm

Celine geeft cursussen en presentaties en doet dat op geheel eigen wijze. Dat wil zeggen: humoristisch, respectvol en als een wervelwind. Ze heeft oog voor het niveau van de cursist en is geduldig. En dat is precies wat nodig is!

Laetitia van der Lans, directeur De Zalige Zalm

We hebben Celine gevraagd om een aantal interviews te maken met onder andere kerkbladredacteuren en kerkbestuurders voor ons jubileummagazine TIEN. Celine spreekt de taal van deze kerkvrijwilligers, stelt ze op hun gemak en weet de juiste vragen te stellen. Wat Celine erg goed kan, is het comprimeren van het interviewgesprek tot een vlot, leesbaar artikel rond de kern van de verhalen. De geïnterviewden waren allen verrast door de korte en bondige wijze waarin Celine de gesprekken heeft samengevat en opgeschreven. We vertrouwen Celine graag nogmaals een journalistieke klus toe.


Freelance journalist voor Tussenbeide (2016-heden)

Voor tussenbeide-bisdom-rotterdamTussenbeide, het bisdomblad van Rotterdam, schrijf ik diverse artikelen; van interviews tot reportages en nieuwsberichten. Deze gaan over het wel en wee in de katholieke kerken binnen het werkterrein van het bisdom.


Communicatie voor parochie Maria Sterre der Zee (2016-heden)

logo320x178Voor parochie Maria Sterre der Zee doe ik op het gebied van communicatie diverse dingen. Zo was ik in 2020 onderdeel van het 3-koppige corona-crisisteam waar ik verantwoordelijk was voor alle communicatie naar binnen en buiten toe. Daarnaast redigeerde ik jaarverslagen en maakte er een handzaam boekje van. Eerder schreef ik voor deze kerk persberichten die lokale en landelijke media haalden, formeerde ik een handboek communicatie en ben ik ingezet voor het schrijven van verslagen van bijeenkomsten.

Ad van der Helm, parochievicaris

Een korte instructie was voor Celine Timmerman voldoende om te snappen welk soort verslaggeving nodig was voor de bijeenkomst. Zij heeft goed de hoofdlijnen uitgeschreven, terwijl de belangrijkste individuele opmerkingen ook in het verslag zijn opgenomen. Bovendien is ze in de menselijke omgang een prettig persoon en flexibel in de omgang. De uitwerking van het verslag was prima verzorgd, nauwgezet en behoefde nauwelijks aanpassing. 


Freelance journalist voor Piket Kunstprijzen (2018)

De Stichting mr. F.H. Piket reikt elk jaar onder de noemer Piket Kunstprijzen awards uit aan kunstenaars onder de 30 jaar die zich bezig houden met schilderkunst, dans of toneel. Door de stichting werd ik benaderd om interviews te doen, nieuwsberichten te schrijven en social media te onderhouden. Ik hield hierbij nauw contact met de directeur van de stichting en ik zorgde ervoor dat alle content foutloos werd gepubliceerd. Het hoogtepunt was de uitreiking van de prijzen in Theater aan het Spui. Een jaar later (2019) ben ik ingezet om de organisatie voor deze kunstprijs te doen (zie hier).


Freelance journalist voor Kerk in Den Haag (2016-2018)

Vookdh-logor het maandblad Kerk in Den Haag schreef ik diverse producties. Van een 1-op-1 interview met een vluchteling tot een achtergrondartikel over burnouts. Het blad geeft een overzicht wat er in de stad gebeurt op het gebied van cultuur, samenleving en spiritualiteit.


Jubileumbijeenkomst CDA Basisgroep Sociale Zekerheid (2016)

cdaVoor de jubileumbijeenkomst van de CDA Basisgroep Sociale Zekerheid ben ik gevraagd om verslag te doen van dit evenement. Een dag lang zijn er naar aanleiding van inleidingen van prominente CDA-politici discussies gevoerd over sociale zekerheid, armoede en het sociale domein. Ik mocht hiervan het verslag verzorgen. Dit verslag is uiteindelijk gebundeld in boekvorm en in beperkte oplage uitgebracht. Het is hier te lezen.

Nico van Jaarsveld, bestuur Basisgroep Sociale Zekerheid

Het geleverde werk door Celine stemt ons zeer tevreden. De uitstekende service en het meedenken, hebben als eindresultaat een kwalitatief jubileumverslag opgeleverd. Wat ons betreft een aanrader om met haar zakelijk in zee te gaan.


Onderzoek I + II Internet of Toys voor Mediawijzer.net (2016)

Collega-journalist Anne Peetoom en ik zijn door Mediawijzer.net gevraagd om een inventarisatie te doen naar de huidige stand van zaken op het gebied van Internet of Toys. Dit is speelgoed dat is verbonden met internet. Onze inventarisatie is gebaseerd op interviews met mensen met expertise op een of meerdere vlakken op het gebied van Internet of Toys. Denk aan technische experts, pedagogen en professionals op het gebied van preventie of veiligheid. Hen hebben
logo-1we bevraagd over welke ontwikkelingen ze verwachten, wat de (mogelijke) pedagogische of maatschappelijke implicaties zijn en wat de verschillende verantwoordelijkheden van speelgoedfabrikanten, overheid en ouders zijn op het gebied van dergelijk speelgoed. Deze inventarisatie is hier te vinden.
Voor het tweede onderzoek hebben we een verdiepingsslag gemaakt. Geen inventarisatie, maar gericht op consumenten/ouders met de insteek wat zij moeten weten als zij connected toys in huis willen halen. Wij hebben diverse experts bevraagd over privacy, wet- en regelgeving, pedagogische en culturele aspecten rondom Internet of Toys. Het onderzoek is hier te lezen.

Het eerste onderzoek is in april gepresenteerd tijdens de uitreiking van de Kinder Media Awards in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (Hilversum). Het tweede onderzoek is in november gepubliceerd en overhandigd aan oud-Tweede Kamerlid Astrid Oosenbrug (PvdA). Vervolgens is er veel publiciteit rondom connected speelgoed geweest, omdat blijkt dat de speeltjes privacy-gevoelig zijn.

Anne Peetoom, journalist en docent Journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen

Het is fijn samenwerken met Celine. Ze is gedegen, collegiaal, slim en ze is niet bang om kritisch weerwoord te geven als dat nodig is. Of ze stelt net die ene vraag waarmee het project nog scherper wordt neergezet. Celine is niet alleen een professional vol goede verhalen; ze is ook nog eens erg aardig.

Toevoeging 28 mei 2017: de checklist voor ouders die connected speelgoed willen kopen, heeft een prijs gekregen! Zie hieronder.

Internationale prijs voor checklist IoT Timmerman/Peetoom
Internationale prijs voor checklist IoT Timmerman/Peetoom (mei 2017)

Verslaggever/redacteur Algemeen Dagblad (AD) (2007-2015)

Voor het AD heb ik, toen ik bij deze krant in vaste dienst was, bijna 8 jaar lang duizenden artikelen adgeschreven. Van nieuws(primeurs) tot interviews en analyses. Dit deed ik als redacteur/verslaggever, zowel bij de landelijke als de regionale redactie van de krant.
Mijn interesse is breed, want ik ben geïnteresseerd in mensen – en hun verhaal. Iemand die je op het eerste gezicht niet kent, ken je wel na een door mij geschreven portret (zoals hier). Of dat je je helemaal in de persoon en zijn of haar positie kan verplaatsen, zoals hier en hier.
Bij een reportage is het de bedoeling te vertellen wat je ziet, ruikt, opmerkt, hoort en voelt. Je bent aanwezig, maar dan als vlieg aan de muur. Dat geeft soms een heel intiem kijkje achter de schermen, zoals hier. Bij een nieuwsbericht is het lastig om bij de harde feiten iets humaans in te brengen. Ik probeer dat altijd wel. Bij dit nieuwsartikel heb ik feit en gevoel kunnen combineren.

Celine op reportage
Celine op reportage (Foto: Guus Schoonewille)

Eindredacteur AD Haagsche Courant

Ik pink net een traan weg dankzij jouw slot in je verhaal: Marissa is dertien jaar. Je hebt een prachtig portret gemaakt van een meisje en in feite twee gezinnen. Die leeftijd tot het laatst bewaren (ze is jonger dan je bij zo’n houding voor mogelijk houdt) is een prachtvondst.

Eindredacteur AD

Het duo-interview heb je perfect opgebouwd. Een menselijk begin en eind en steeds sfeervol, terwijl het toch louter over iets saais als politiek had kunnen gaan – het zijn immers politici. Op deze manier begin je aan een verhaal en lees je het in een adem uit.

Eindredacteur AD

Ik doe het niet gauw, maar mijn complimenten voor het prachtige interview in de krant van zaterdag. Heel ontroerend.

Chef AD Haagsche Courant

Celine was een graag geziene collega. Iemand die betrokken was bij het wel en wee van de redactie. Daarnaast heeft Celine zich tot de laatste dag van haar werkzame periode met volle overgave ingezet voor de krant. Ze keek daarbij niet op een uurtje en was altijd bereid even door te trekken als de krant van morgen daarom vroeg. Ze heeft een goed gevoel voor human-interestverhalen en weet vertrouwen te wekken. Celine is in staat om ook telefonisch mensen zo veel vertrouwen te geven dat zij vrijuit spreken. Celine was een goedlachse, gemotiveerde collega. 


Meer over mijn loopbaan is te vinden op LinkedIn.
Nieuws over mij en mijn huidige opdrachten zijn te vinden op Facebook en Twitter.

Terug naar vorige pagina